Är du jurist med gedigen erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete? Trivs du med att arbeta såväl självständigt som i grupp? Vill du skapa samhällsnytta tillsammans med kunniga kollegor? Som rättslig expert på rättsavdelningen samarbetar du med kollegor över hela landet med målet att göra samhället möjligt.

Om jobbet
Rättsavdelningen arbetar med rättslig styrning och stöd, analys och utveckling av regelverken m.m. Vi samverkar med andra avdelningar i rättsliga frågor och bistår verksledningen med juridiskt stöd. Vi för Skatteverkets talan i högre instanser och svarar på remisser från regeringen och myndigheter. Rättsavdelningen arbetar också med att utreda och ta fram förslag på regelförändringar inom Skatteverkets verksamhetsområden.

Rättsavdelningen är en virtuell organisation. Din chef och dina arbetskamrater är placerade på olika orter i landet och vi kommunicerar med varandra med hjälp av olika tekniska hjälpmedel. Placeringsort för tjänsten är enligt överenskommelse.

Rättslig expert
Vi söker en rättslig expert inom punktskatter och fordonsrelaterade skatter.
Även EU-reglerna om statligt stöd är frekvent förekommande inom rättsområdet.

Dina arbetsuppgifter
Som rättslig expert ansvarar du för och medverkar till en enhetlig och korrekt rättstillämpning nom Skatteverket. I ditt arbete tar du fram ställningstaganden och uppdaterar den rättsliga vägledningen på Skatteverkets hemsida samt besvarar remisser från regeringskansliet och myndigheter. Du är kontaktperson gentemot andra avdelningar inom Skatteverket, regeringskansliet och andra myndigheter. Andra förekommande arbetsuppgifter är att föra processer i Skatterättsnämnden och Högsta förvaltningsdomstolen och att medverka i nationell och internationell samverkan för regelutveckling m.m.

Du driver dina ärenden både självständigt och i samverkan med kunniga kollegor. Arbetet är kvalificerat och omväxlande, vilket ger dig nya kunskaper på bredden och på djupet. Du arbetar med olika typer av komplicerade rättsliga frågor, ofta under tidspress. Det är därför viktigt att du har förmåga att prioritera och att arbeta resultatinriktat. Arbetstiden är flexibel och det är en självklarhet för oss att du ska ha balans mellan arbete och fritid.

Du tillhör sektion 43 på enhet 4 på rättsavdelning. Sektionen består av ca 15 rättsliga experter.

skatteverket.se/rattsligexpert berättar en av våra medarbetare om hur det är att jobba hos oss. 

Vi söker dig som

 • har en universitets- eller högskoleutbildning om minst 120p/180hp inom relevant område, företrädesvis juridik
 • har minst fem års aktuell erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete som arbetsgivaren bedömer relevant
 • har erfarenhet av att driva och ta ställning i rättsliga frågor, såväl självständigt som i samråd med andra
 • har erfarenhet av att arbeta brett och resultatinriktat med många olika typer av komplicerade frågor
 • har en god analytisk förmåga
 • har en god kommunikativ förmåga och kan uttrycka dig tydligt i tal och skrift på svenska och engelska
 • är flexibel och prestigelös
 • är lyhörd, tänker nytt och tar ansvar

Det är meriterande om du

 • har erfarenhet av arbete vid rättsavdelningen på Skatteverket, eller av arbetsuppgifter som motsvarar de för tjänsten aktuella vid domstol eller myndighet.

När vi anställer lägger vi stor vikt vid personliga egenskaper och förmågor. Du ska också leva upp till Skatteverkets medarbetarpolicy.

Bra att veta
Anställningen är tillsvidare och kan inledas med provanställning i sex månader.

En anställning hos oss kan innebära placering i säkerhetsklass. En säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kan därför komma att genomföras före beslut om anställning. För en del av våra arbetsuppgifter i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap.

skatteverket.se/jobb kan du exempelvis läsa om vår samhällsbärande roll, fördelarna med att jobba hos oss och hur det går till när du söker våra jobb.

När du ansöker bifogar du ditt cv. Vi använder inte personligt brev i våra rekryteringar och du ska därför inte bifoga det i din ansökan.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Ospecificerad arbetsort
Län Ospecificerad arbetsort
Land Sverige
Referensnummer 2023/669
Kontakt
 • Åsa Windrot Thell, Sektionschef, 010-5722824
 • Stella Merkle, HR-specialist, 010-5744067
Facklig företrädare
 • Göran Sundwall, Saco, 010-5748829
 • Pia Fagerlund, ST, 010-5748109
Publicerat 2023-09-05
Sista ansökningsdag 2023-09-19

Tillbaka till lediga jobb