Vill du bidra till samhällsnytta genom ditt exjobb? Vi söker dig som läser datavetenskap, systemvetenskap eller motsvarande och är utvecklingsorienterad och analytisk. Som exjobbare hos oss får du del av våra erfarenheter samtidigt som du bidrar med dina idéer.

Skatteverkets it-avdelning är inne i organisatorisk förändring, där det Agila arbetssättet skalas upp för att omfatta hela utvecklingsverksamheten med syfte att bli snabbare på att leverera lösningar. I och med detta förändras behoven för hur vi behöver arbeta för att ta fram it-system samt bli mer effektiva och kunna identifiera behov för att kunna leverera kundvärden. It-avdelningen använder det agila ramverket Safe.

Om exjobbet

Du skriver ditt examensarbete inom Agila utvecklingsmetoder. Inriktningen för examensarbetet är uppföljning av levererade värden. Du undersöker hur en idé uppstår och utvecklas till ett levererat kundvärde.

Till det här exjobbet söker vi en eller flera studenter.

Syftet med exjobbet är att analysera hur en idé föds och definieras i en Epic för att slutligen resultera i ett levererat kundvärde samt att analysera vad det innebär att gå från systemutveckling i projekt till agil utveckling enligt ramverket SAFe där organisationen är indelad i tåg. 

Förslag på frågeställningar:

 • Hur kan en Epic enligt ramverket SAFe struktureras för att stödja planering där flera tåg eller flera team (inom samma tåg) är inblandade, i syfte att få tåg och team att gå i takt?
 • Vad innebär övergången från projekt till agil utveckling rent praktiskt? Har ett projekt ersatts av en epic?

I exjobbet ingår moment som:

 • analysera hur en Epic kan struktureras och byggas ihop med flera tågbackloggar för att underlätta planering.
 • analysera hur Epics kan struktureras för att tillgodo se behovet av spårbarhet i flera riktningar inom tåget och mellan flera tåg.
 • analysera vad en Epic är och hur kan de formuleras för att medlemmarna i SAFe organisationen ska få den spårbarhet som just deras roll kräver.
 • ta reda på hur de verktyg som vi har att tillgå kan användas på ett bra sätt för att stödja teamens behov av att se sin egen story i ett större sammanhang samt för att Epic Owner, Business Owner och Product management ska kunna följa upp de levererade värdena (Jira, Confluence).

Som exjobbare hos oss fördjupar du dina teoretiska kunskaper och får en inblick i hur det är att jobba på Skatteverket. Vi delar med oss av våra erfarenheter samtidigt som vi får ta del av dina aktuella kunskaper och idéer. Genom att göra ditt exjobb hos oss bidrar du till samhällsutvecklingen.

Du gör ditt exjobb på Skatteverkets it-avdelning i Solna. Arbetet sker på distans.

 

Om dig

Hos oss behöver du vara lyhörd, tänka nytt och ta ansvar. Vår medarbetarpolicy gäller även för dig som student.

För det här exjobbet ska du:

 • ha förmåga att planera och strukturera ditt arbete
 • vara utvecklingsorienterad
 • ha analytisk förmåga.

Du ska även:

 • ha en pågående utbildning inom datavetenskap, systemvetenskap, eller motsvarande, och skriva examensarbete på kandidat-, magister- eller masternivå. 

 

Bra att veta

Du behöver ha en utsedd handledare för examensarbetet på din utbildning.

Bifoga studieintyg i din ansökan.

Arbetsuppgifterna kan vara placerade i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kan komma att genomföras innan examensarbetet påbörjas.

När du är klar med ditt examensarbete och har fått det godkänt av din högskola/ditt universitet betalar vi en ersättning för din insats. Ett godkänt examensarbete som omfattar 30 högskolepoäng ger en ersättning på 30 000 kronor, 15 högskolepoäng ger 15 000 kronor. Är ni flera studenter som genomför examensarbetet delas ersättningen mellan er.

På skatteverket.se/jobb kan du exempelvis läsa om vårt uppdrag och inriktning, mer om vad du kan göra hos oss som student och hur det går till när du söker våra jobb.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Säsongsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Vårterminen 2021
Löneform Uppdragsersättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2020/889
Kontakt
 • Ylva Rudander, Handledare, 010-5750221
Publicerat 2020-11-02
Sista ansökningsdag 2020-11-30

Inapoi la locuri de munca vacante