Vi söker dig som är en erfaren analytiker som vill göra skillnad för samhället. Som it-säkerhetsspecialist på Skatteverket jobbar du för att stärka och försvara en stor del av demokratin. Vill du vara med och forma Skatteverkets framtida it-säkerhet? I det här jobbet är du med och utvecklar Skatteverkets tekniska it-säkerhet inom SOC (Security Operations Center). Var med och gör samhället möjligt!

Om jobbet

Som it-säkerhetsspecialist inom SOC är du frontlinjen för det aktiva cyberförsvaret på Skatteverket. Din roll är att vara detektiven som analyserar, utreder och utvärderar beteendemönster i Skatteverkets it-infrastruktur. Du ingår i ett team som paketerar och levererar hotbilder samt risker till beslutsfattande parter och får därmed vara med i hela incidentkedjan.

Jobbet går ut på att ta en senior roll och stärka Skatteverkets it-säkerhetsarbete. En stor del av arbetet sker i diverse verktyg såsom SIEM, EDR och andra cybersäkerhetshöjande verktyg. I arbetet ingår även inhämtning av underrättelse och omvärldsbevakning, samt utföra bedömningsarbete och enklare forensik vid behov. I det dagliga arbetet ingår även nära samverkan med andra myndigheter. Arbetet kräver därför att du kontinuerligt håller dig uppdaterad inom säkerhetshot, sårbarheter, trender i skadlig kod och andra närliggande områden för att kunna applicera denna kunskap på din förståelse för myndighetens it-miljö. I teamet arbetas det stöttande med kontinuerligt erfarenhetsutbyte där det är högt i tak.

Som medarbetare på Skatteverket bidrar du till samhällsutvecklingen och blir involverad i frågor som påverkar många i samhället. Dina arbetsuppgifter är varierade och utmanande, och eftersom Skatteverket har en stor it-avdelning finns det goda utvecklingsmöjligheter. Du utgör en central roll på myndigheten och skaffar dig många kontakter både internt inom myndigheten och även externt inom samverkande myndigheter, med såväl ledning som tekniker och utvecklare.

Du får frihet, eget ansvar och stora möjligheter att forma din arbetsdag. Du har flexibel arbetstid och det är en självklarhet för oss att du ska ha en balans mellan arbete och fritid. Du är med när vi på Skatteverket fortsätter att stärka vår förmåga inom it-säkerhet, med syfte att bidra till digitaliseringen. Du tillhör it-säkerhetsenheten på it-avdelningen. Enheten befinner sig i en expansiv utvecklingsfas och består idag av ca 30 experter inom it-säkerhet.
Placeringsort är Sundbyberg.

Om dig
För att göra ett bra jobb och trivas hos oss på Skatteverket behöver du vara lyhörd, tänka nytt och ta ansvar. Du ska också leva upp till vår medarbetarpolicy.

I det här jobbet ska du:

 • kunna arbeta självständigt och i team
 • kunna ta ansvar samt våga ta beslut
 • vara resultatinriktad, drivande och ta egna initiativ
 • ha mycket god kommunikativ förmåga på svenska både i tal och skrift
 • kunna analysera informationsflöden, se samband, mönster och göra avgränsningar.

Du ska även ha:

 • erfarenhet inom Data, IT och/eller IT-säkerhet som innefattar områden som analys av it-säkerhetshändelser och logghantering
 • erfarenhet av tekniska komponenter eller verktyg som vanligtvis förekommer i sammanhang som rör it-säkerhetsövervakning, exempelvis SIEM-verktyg och EDR-verktyg. 

Det är önskvärt att du har erfarenhet av enklare forensik, databashantering och grundläggande programmering. Det är även önskvärt med erfarenhet från hantering av linux-servrar och windows-servrar, men även vana av t.ex. djupare paketanalys i exempelvis Wireshark.

Bra att veta
Anställningen är tillsvidare och kan inledas med provanställning i sex månader.

En anställning hos oss kan innebära placering i säkerhetsklass. En säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kan därför komma att genomföras före beslut om anställning. För en del av våra arbetsuppgifter i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap.

skatteverket.se/jobb kan du exempelvis läsa om vår samhällsbärande roll, fördelarna med att jobba hos oss och hur det går till när du söker våra jobb.

När du ansöker bifogar du ditt cv. Vi använder inte personligt brev i våra rekryteringar och du ska därför inte bifoga det i din ansökan.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Sundbyberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/56
Kontakt
 • Micael Larsson, sektionschef, 010-5758294
 • Åsa Norrbom, hr-specialist, asa.norrbom@skatteverket.se
Facklig företrädare
 • Jeanette Forsgren, ST, jeanette.forsgren@skatteverket.se
 • Göran Sundwall, Saco, 010-5748829
Publicerat 2024-02-12
Sista ansökningsdag 2024-03-10

Tillbaka till lediga jobb